Nowy Tomyśl – Mali kucharze polecają na deser Tiramisu z musem truskawkowym – PRZEPIS

Co czwartek od września br., ośmioro dzieci w wieku od 8 do 12 lat uczestniczy w warsztatach kulinarnych przygotowanych prze Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowym Tomyślu.
Dofinansowanie na realizację warsztatów OPS otrzymał z Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
Warsztaty kulinarne to wspólne gotowanie pod okiem mistrza kuchni Pana Roberta Musiała. Oczywiście przez cały czas ich trwania, poza kucharzem nad dziećmi czuwają pracownicy socjalni OPS.
Już dzisiaj możemy powiedzieć, że warsztaty stały się ulubioną formą spędzania czasu wolnego przez dzieci. Śmiało możemy stwierdzić, że wszystkich uczestników warsztatów udało się zarazić tą wspaniałą pasją, jaką jest gotowanie. I jest to wspaniałe, bo gotowanie pozwala rozwijać wyobraźnię, odstresowuje i jest świetną zabawą dającą wiele radości i satysfakcji. Wszyscy niezależnie od posiadanych dotychczas umiejętności otrzymują zadania i ciężko pracują. Słuchając wskazówek mistrza kuchni sami przygotowują potrawy, gotują, blendują, kroją, ugniatają, mieszają i degustują to co przygotowali. To wspaniała zabawa i nauka, która przydaje się w życiu.

dsc00957
Oto co dzieje się na warsztatach, mali szefowie kuchni dotychczas przygotowali:
1. Zupę pomidorową z polnych pomidorów z domowymi kluseczkami.
2. Naleśniki z konfiturą z gruszki i jabłka z cynamonem.
3. Nugetsy z kurczaka z puree ziemniaczanym i miodową marchewką z sezamem.
4. Spaghetti z sosem śmietanowo pieczarkowym z kurczakiem i natką pietruszki.
5. Burgery drobiowe.
6. Pizzę.
7. Deser tiramisu z musem truskawkowym.
Chcąc pochwalić się, jak profesjonalne dania są przygotowywane przez małych szefów kuchni podajemy przepis na deser tiramisu z musem truskawkowym/ przepis na 4 porcje
Składniki:
1.Biszkopty podłużne – 1 opakowanie
2.Ser mascarpone 0,5 kg
3. Śmietana 36% 0,250 ml
4. Cukier puder do smaku
5. Jajka 2 szt. – tylko żółtka
6. Kakao 2 łyżeczki
7. Ciepła woda 0,3 l
8. Mięta do dekoracji
9. Truskawki mrożone 0,350g
Żółtka ubijamy z cukrem na kąpieli wodnej, na jednolitą masę. Ubijamy śmietanę 36% na sztywno i mieszamy wszystko w następującej kolejności: ser mascarpone, żółtka, śmietana. Następnie wkładamy do lodówki na około 30 min. Zamrożone truskawki miksujemy i wkładamy do garnka i gotujemy około 5 minut do zredukowania. Po zredukowaniu wkładamy do lodówki do wystygnięcia. Rozrabiamy kakao z ciepłą wodą i moczymy nasze biszkopty z jednej strony. Przekładamy biszkopty do szklanek ( pucharków) po 3 do 4 sztuki, następnie nakładamy masę z mascarpone, żółtek i bitej śmietany. Podajemy mus truskawkowy i uzupełniamy kolejną warstwą masy z serka. Całość posypujemy kakao i dekorujemy miętą.
SMACZNEGO!

Źródło: nowytomysl.pl