Polskie Skarby Kulinarne: Piąta Edycja Plebiscytu Wyłoniła Najlepsze Restauracje 2024

Piąta edycja prestiżowego plebiscytu „Najlepsza Restauracja 2024” dobiegła końca, w której wzięło udział blisko sześćset restauracji z piętnastu regionów Polski. Spośród nich wyłoniono dziewiętnaście laureatów. Uroczyste wręczenie nagród miało miejsce jedenastego czerwca w Winnicy Adoria na Dolnym Śląsku, a towarzyszyła mu premiera unikalnego albumu „Kulinarna Podróż po Polsce”.

Konsumenci, głosując na swoje ulubione restauracje, brali pod uwagę smak dania, obsługę oraz atmosferę w lokalu. Nagrodzone restauracje zostały zaprezentowane w wyjątkowym albumie wydanym przez MAKRO Polska, który opowiada o kuchni regionalnej i laureatach plebiscytu.

Magdalena Figurna, menadżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej MAKRO Polska, podkreśliła, że głównym celem plebiscytu i programu Polskie Skarby Kulinarne jest budowanie świadomości na temat kuchni polskiej oraz wsparcie lokalnych restauracji. Konsumenci nie tylko wybierają najlepsze dania, ale także oceniają obsługę i atmosferę w lokalach.

Uroczystość wręczenia nagród zgromadziła ponad stu uczestników, a za przygotowanie dań odpowiadali szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO. Goście mieli okazję spróbować wyjątkowych dań oraz zwiedzić winnicę i wziąć udział w prezentacjach dotyczących kuchni polskiej.

Album „Kulinarna podróż po Polsce” jest dostępny na stronie Gazetka Promocyjna MAKRO i łączy opowieści o kuchni regionalnej z prezentacją laureatów plebiscytu.

Lista nagrodzonych restauracji

  • Warszawa:
    • Restauracja Future&Wine
    • Restauracja Hektor1970
  • Kraków:
    • Restauracja & Karczma Staropolska, Szczucin
    • Miła Moja Rodzinny Dom Restauracyjny, Modlnica
  • Łódź:
    • Restauracja Powroty, Łowicz
  • Trójmiasto i Pomorze:
    • Restauracja Akcent, Frombork
  • Wrocław i Dolny Śląsk:
    • Restauracja Szyszka Chmielu, Lubin
    • Restauracja P jak Pysznie, Kępno
    • Restauracja Wrocławska, Stargast
  • Poznań i Wielkopolska:
    • Restauracja Czarny Bocian, Nowe Miasto nad Wartą
  • Warmia i Mazury:
    • Restauracja z Zielonym Piecem, Olsztynek
  • Kujawy:
    • Restauracja Starówka, Brodnica
  • Zakopane i Podhale:
    • Schronisko Bukowina, Bukowina Tatrzańska
    • Karczma Tabakowy Chodnik, Zawoja
  • Podkarpacie:
    • Restauracja w Hotelu Platan, Sielec
  • Podlasie:
    • Restauracja Kuchnia Tatarska U Alika, Suwałki
  • Śląsk, Zagłębie i Jura:
    • Restauracja Galeria Smaku, Świętochłowice
  • Lubelszczyzna:
    • Restauracja Piwnica pod Św. Kazimierzem, Zamość
  • Świętokrzyskie:
    • Restauracja Da Vinci, Chęciny

Partnerzy wydarzenia

Akademia Inspiracji MAKRO, Winnica Adoria, Dawtona, Drosed, Henkell Freixenet Polska, Leśne Skarby, Mlekpol, Skarby Serowara, Win-Cin, Zagrodowy.

Patroni medialniWirtualna

Polska, Gazeta Wrocławka, Nasze Miasto, Restaurant Management, FoodService, Papaja, Horecanet, Nowości Gastronomiczne, HorecaTrends, Gastrowiedza, Raport Restauratora, Poradnik Restauratora, Przegląd Gastronomiczny, Restauracja, Wiadomości Spożywcze, Szef Kuchni, Wiadomości Handlowe oraz Portal Spożywczy.

Program Polskie Skarby Kulinarne, zapoczątkowany przez MAKRO Polska, ma na celu edukację na temat kulinarnej tradycji Polski, pokazując wyjątkowość i różnorodność kuchni polskiej. W ramach programu organizowany jest plebiscyt „Najlepsza Restauracja”, gdzie nagrodzone lokale zdobywają tytuł oraz są prezentowane w albumie wydanym przez MAKRO Polska.